Alevi Federasyonu: Zorunlu din dersleri derhal kaldırılsın

Haber Giriş : 04 Mart 2008 11:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Turan Eser, Danıştay'ın zorunlu din derslerini hukuka aykırı bulan kararının ardından, zorunlu din derslerinin derhal kaldırılmasını istedi.

Danıştay'ın söz konusu kararıyla ?İslamizasyona? hayır dediğini vurgulayan Eser, ?Devletin asli görevi din ve dindar üretmek değil, çağdaş bireyler yetiştirmek olması yönünde mesaj vermiştir. Zaten hukukun abc'si bile, bize zorunlu din eğitiminin, hukuk, demokrasi ve laiklik açısından kabul edilemez olduğunu söyler. Danıştay ve AİHM'nin aldığı bu kararlar, artık Türkiye'de zorunlu din derslerinin mevcut haliyle uygulamasının mümkün olmadığını göstermiştir? dedi.

Turan Eser ?zorunlu din dersini hukuka aykırı? bulan Danıştay kararıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. ABF olarak, yıllardır Türkiye'de ?inanç özgürlüğünün olmadığını? dile getirdiklerini ifade eden Eser, ?Kamuoyu, hükümetler, siyasiler ile paylaştık. Alevi ve diğer inançtan kesimlerinin çocuklarının 12 Eylül darbesi ve yeşil kuşak projesinin bir parçası olan zorunlu din dersleri konusunda karşılaştıkları hak ihlalleri ve asimilasyoncu eğitim konusunda siyasilerin ve hükümetlerin paslanmış kulaklarını açamadık. Ne zaman hukukun evrensel dilini devreye soktuk, paslanmış kulaklar açılmaya, kemikleşmiş kanatlar yumuşamaya başladı? dedi.

-HÜKÜMETE ÇAĞRI: ZORUNLU DERSLER DERHAL KALDIRILSIN?-

Eser açıklamasında, şunları belirtti:

?AKP hükümetini sesleniyor ve uyarıyoruz. Asırladır süre gelen ve AKP hükümetleri döneminde katlanarak artmaya başlayan, Alevilere yönelik ayrımcılık ve Alevilerin özgürlük alanlarına yönelik tecavüzlere son verin. Nasıl ki Sayın Başbakanın özgürlük alanına tecavüz edilmesine tahammülü kalmadıysa, Alevilerin hem tahammülü, hem de sabrı kalmamıştır. Artık tribünlere konuşmaktan ve gerçekleri türbanla örtmekten vazgeçip, Alevilerin özgürlük haklarını tanıyın ve gereğini yapın. Hükümet boş konuşmaktan vazgeçsin. Ulema yerine, evrensel hukukun referanslarını başvurarak, zorunlu din derslerini derhal kaldırsın.?

-DANIŞTAY, ?İSLAMİZASYONA? SON VERİN DEDİ-

Açıklamasında, Danıştay kararının çok yönlü okumanın mümkün olduğunu belirten Eser, Danıştay'ın aslında, eğitimde ?İslamizasyona? son verin dediğini kaydetti. Eser'in açıklaması şöyle:

?Devletin asli görevi din ve dindar üretmek değil, çağdaş bireyler yetiştirmek olması yönünde mesaj vermiştir. Zaten hukukun abc'si bile, bize zorunlu din eğitiminin, hukuk, demokrasi ve laiklik açısından kabul edilemez olduğunu söyler. Danıştay ve AİHM'nin aldığı bu kararlar, artık Türkiye'de zorunlu din derslerinin mevcut haliyle uygulamasının mümkün olmadığını göstermiştir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber